Pokret Tvrđava i meštani podneli krivičnu prijavu protiv kineske železare

SMEDEREVO, 1. jun 2022 – Smederevski Pokret Tvrđava i meštani Radinca, Vranova i Ralje, podneli su javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS i petorice odgovornih lica u njoj, saopšteno je danas na konferenciji za medije. Prijava je podneta, kako se navodi, zbog osnova sumnje da su pravno lice i njegovi direktori izvršili krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 stav 1 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 33 i 61 Krivičnog zakonika.

Na konferenciji za medije, koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Kolja Krstić je istakao da je do sada u više navrata bilo pokušaja da se putem nadležnih ustanova i institucija problem industrijskog zagađena Smedereva i okoline reši, ali da je pravni proces ovog tipa neminovnost s obzirom na to da većih pomaka nije bilo. Krstić je takođe još jednom ponovio da u Smederevu niko ne želi da zaustavi rad železare, ali da je neophodno da kompanija poštuje ekološke standarde kako bi se zaštitili zdravlje stanovništva i životna sredina,koja je ugroženja njenim radom.

Da je svakodnevni život u Radincu gotovo neizdrživ jer se godinama unazad odvija pod naslagama prašine iz postrojenja železare, kazao je Vladimir Milić, meštanin Radinca, poručivši da prijavu smatra jedinim preostalim korakom, dok su advokati Nina Nicović i Petar Učajev istakli da su nakon višemesečne saradnje sa Pokretom i meštanima tri sela, sakupili brojne dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na to da postoji odgovornost kompanije, kao i da se oni sa aspekta svoje struke nadaju najboljem mogućem ishodu ove prijave i brzoj reakciji tužilaštva.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!